Het woord sjamaan komt uit het Siberische Toengoezisch (Evenks) en betekent letterlijk: hij of zij die weet.

Een sjamaan doet aan magie om zieken te genezen, voorspellingen te doen en gebeurtenissen onder controle te brengen. Ook kan die in toestand van trance of andere bewustzijnsverandering komen, om communicatie met de geestenwereld te hebben.
Een verwant begrip is medicijnman/vrouw, die een vergelijkbare functie heeft bij de oorspronkelijke (Indiaanse) volkeren van Noord-Amerika.

 

Voor mezelf betekent het met de natuur leven, met respect met elk levend wezen omgaan. De krachten uit de natuur (planten, veren en stenen) gebruiken om in evenwicht te blijven en het beste uit jezelf te halen en anderen te helpen. Voorwerpen maken waar andere mensen hun kracht weer in terug kunnen vinden. Voor mijn idee komen sjamaan, medicijnvrouw en heks, in de kern op hetzelfde neer. Met de natuur samenwerken en met alles wat je niet kan zien, maar er wel is en ook kunt voelen! Ik probeer steeds meer op mijn gevoel af te gaan. 

Onder dit kopje(sjamanisme) kan je mijn creaties vinden die met dit onderwerp te maken hebben. 

 

Ik bezit zelf ook een sjamanendrum en gebruik hem bij volle maan cirkels en thuis zing ik bij mijn drum zie hieronder in de video.